Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Když Donald Trump sdělil světu, že Spojené státy odstoupí od pařížské klimatické dohody, naskytla se příležitost, jak vyjádřit nevoli vůči nebezpečně prostoduchému buranskému prezidentovi. Z kritiky však vyšlo najevo i něco jiného: rozdíly v přístupech světových politiků k environmentálním problémům.

Francouzský prezident Emmanuel Macron promluvil z Elysejského paláce anglicky – věc výjimečná a výmluvná. Skončil parafrází hesla Donalda Trumpa „Make America great again!“, výzvou „Make our planet great again!“. Ke spolupráci nepozval filozofy a heterodoxní ekonomy, hledající cestu zmírněním lidských nároků; oslovil vědce a inženýry, kteří spatřují záchranu Země v opravných zásazích člověka. Předpokládají, že se jim planeta podvolí, tak jako habry stříhané ve versailleských zahradách.

Papež nevystoupil s veřejným prohlášením. Na obecné úrovni, která hlavě církve náleží, je kritické Františkovo stanovisko předem obsaženo v encyklice Laudato si’. K ní se uchýlili dotázaní vatikánští tajemníci. O stavu environmentální diskuse v papežské akademii svědčí, že z průlomového textu vybrali pasáže o rizicích klimatických změn pro lidské zdraví. Spis se zatím nedočkal teologické diskuse, z níž by vyšla najevo složitost environmentálních otázek, a tak se hodil jako papežův dárek první dámě Melanii s nadějí, že si v něm s manželem počtou.

Angela Merkel se zlobí: „Rozhodnutí Spojených států odstoupit od pařížské dohody je nanejvýš politováníhodné. A to se ještě vyjadřuji velice…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].