Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

S Trumpem v partě

Česko bude brzy poslední zemí EU, kde neplatí pařížská klimatická dohoda

Čas sedm hodin a čtyři minuty není nic, čím by se Filip Zrůst mohl chlubit. Při jeho prvním letošním maratonu, který naplánoval na minulý čtvrtek, ale o čas nešlo. Mladý vousatý programátor z Prahy si pro svůj sólový běh vybral náročnou trať kolem Mostecké uhelné pánve – kvůli osvětě před akcí jménem Klimakemp 2017, která se na Mostecku koná příští týden. Jde o první happening tohoto druhu v Česku a organizátoři věří, že jejich vzpurné metody přitáhnou k ochraně klimatu o něco víc pozornosti, než bylo v případě poměrně netečné tuzemské veřejnosti dosud zvykem.

Poslední události ukazují, že to může mít už brzy jasný smysl.

 Sen o čistotě

„Diskuse o energetice je v Česku hodně vychýlená. My bychom ji rádi vychýlili na druhou stranu,“ říká Zrůst s poukazem na fakt, že v případě Česka je hlavním příspěvkem k ohřívání planety právě spalování uhlí. Inspirací pro Klimakemp je Německo, kde mají tyto akce už tradici. Hlavní program je obvykle doplněn guerillovým narušováním těžby a policejními manévry. S „občanskou neposlušností“ počítá i pozvánka na český kemp. Podrobnosti se zveřejní až na místě, cíle jsou ale jasné. Kromě touhy podniknout něco vzrušujícího má účastníky propojit boj proti ničení přírody a zhoršování klimatu – vysoce aktuální globální téma, o které se shodou okolností hraje teď i v Česku.

Česká republika je spolu s Nizozemskem poslední zemí EU, kde se dosud čeká na ratifikaci pařížské smlouvy o ochraně klimatu. Podepsalo ji společně…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].