Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, V hlavě

Proč čas mění tempo

A jak to souvisí s vaším nastávajícím víkendem

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Možná vás to překvapí, ale rozhodli jsme se tento článek o vnímání času napsat trochu nudnější než obvykle. Samozřejmě – riskujeme, že přestanete číst. Ale když vás budeme nudit opatrně, vyděláte na tom – čas ve vaší mysli se zpomalí a vy si (subjektivně) užijete o něco větší porci života.

Pondělní ohlédnutí

Ano, taková je jedna ze základních zákonitostí vnímání času. A v rámci snižování originality a přitažlivosti tohoto článku rovnou přiznejme, že inspirací se mu stal nedávný text v magazínu New York, jenž čtenářům doporučoval, jak si pocitově prodloužit víkend.

Ona rada zní celkem jednoduše – dělejte něco nového. Když si vyrazíte do míst, kde jste ještě nebyli, vyzkoušíte skok padákem nebo se seznámíte s partou nových lidí, ze dvou dnů volna se může stát věčnost. Jenže jak je to možné, když jsme před chvíli tvrdili, že plynutí času prodlužuje naopak nuda? Obojí zároveň je pravda. Vnímání času vyhodnocují dva systémy – jeden v reálném čase a druhý zpětně. Víkend nabitý novinkami se tak jeví jako dlouhý a bohatý z perspektivy pondělního rána, v prožívané přítomnosti naopak vzrušení způsobuje, že čas pádí tryskem. A naopak – důvěrně známé činnosti nebo lelkování přinášejí pocit zpomalení, ve zpětném zrcátku ale působí, že víkend utekl jako voda. Vaše rekapitulující paměť v něm totiž nenajde moc záchytných bodů.

Vnímání času v lidském mozku představuje velice komplexní fenomén, jejž ovlivňuje řada faktorů. První hypotézy psychologů z poloviny minulého století…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].