Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Rozhovory

Zemi máme půjčenou od našich dětí

Pavel Bělobrádek
Pavel Bělobrádek

Lidová strana riskuje, spojila se s liberálními Starosty. Může vyhrát volby, a může se také propadnout a nedostat se do Poslanecké sněmovny. Předseda strany Pavel Bělobrádek má těsně před křtem své útlé knihy o tom, že stát je jako rodina, a vypráví o nemoderním Česku a o tom, co říkají indiáni.

Začněme v rovině snů. Jaké by byly vaše první kroky, kdybyste se stal premiérem?

Česká republika potřebuje modernizaci v e-Governmentu i v průmyslu. Náš průmysl je nejsilnější v Evropě, ale konkurenceschopnost je zčásti postavena na nižších mzdách. A zároveň náš e-Government, pokud se nepletu, je po Rumunsku nejhorší v Evropské unii. Dával jsem některé věci, jež se týkaly rozvoje digitálních sítí, do programového prohlášení této vlády, ale potom jsem na to rezignoval. Debata mezi ministerstvem vnitra a ministerstvem průmyslu, která to měly na starosti, byla natolik, řekl bych, podivná, že nemělo smysl se angažovat. Po dlouhém tlaku na premiéra vznikl alespoň zmocněnec pro digitalizaci. Bohužel je na to teď už málo času. V tomhle myslím, že zaostáváme, přestože máme špičkové firmy i odborníky. Komunikace nejsou jen dálnice. Komunikace je elektronický svět, digitalizovaná státní správa, která po nás nechce hlouposti.

Myslíte, že máte reálnou šanci vyhrát volby?

Šance je vždycky. Mám rád nadsázku a taky rád vyhrávám. Když jsem šel hrát fotbal se silnějšími soupeři, tak jsem nikdy nešel prohrát. Jak…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].