Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Lidé řídí stále hůř

Martin Farář
Martin Farář

Řidiči autobusů už letos, od ledna do dubna, zavinili přes čtyři sta nehod. To je podle policie o pětinu víc než loni. Čím si osm desítek nehod navíc vysvětluje Martin Farář, vedoucí oddělení bezpečnosti silničního provozu (BESIP) ministerstva dopravy?

R: Proč letos řidiči autobusů bourají víc než loni?

MF: Příčin může být mnoho. Obecně, příčinou zhruba šedesáti procent nehod je nesprávná jízda, konkrétně nevěnování se řízení, nedodržování bezpečné vzdálenosti, nesprávné otáčení a couvání. Lidé řídí stále hůř. Až pak následují příčiny spojené s rychlostí. Ty se ale řidičů autobusů asi tolik týkat nebudou, jednak rychlost nepřekračují tak často jako jiní řidiči a navíc, autobus jezdí přece jen pomaleji než osobní auto.

R: Říkáte, že lidé řídí čím dál hůř. Řidiči autobusů jsou ale přece profíci?

MF: Souhlasím, řídit v naprosté většině případů umí. Ale zase se potýkají s únavou, jsou v provozu od rána do večera, unavený člověk častěji chybuje, může přehlédnout značku, špatně vyhodnotit vzdálenost k překážce. Únava hrozí zvlášť v parných dnech, nebo když je extrémní zima. A nesmíme zapomenout, že navzdory nárůstu nehod je autobusová doprava velmi bezpečná, zatímco řidiči osobních aut loni usmrtili víc než dvě stě lidí, řidiči autobusů, myslím, jen dva.

R: Zpět k nárůstu počtu nehod, jak si ho vysvětlujete?

MF:…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].