Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Kdo hraje, ten hlídá

Nová loterie s účtenkami bude do voleb, z lidí nadělá armádu kontrolorů

Rozdat a něco si vzít. • Autor: Milan Jaroš
Rozdat a něco si vzít. • Autor: Milan Jaroš

Stanislav Zrcek letos vyráží na dovolenou hned na začátku července. Ve firmě Diebold Nixdorf má za úkol připravit pro ministerstvo financí účtenkovou loterii, od které se na podzim a příští rok čekají velké věci. Koncem léta nebude času nazbyt – Zrckův tým má být se svojí prací hotov do 15. září, anebo pokud možno ještě dříve, aby se projekt stihl s předstihem otestovat. „Teoreticky půjde stihnout první slosování už v říjnu,“ slibuje Zrcek, podle něhož je už teď znát, že úředníci začínají jeho týmu šlapat na paty a netrpělivě vyhlížejí cíl.

V úřednickém světě zpravidla měsíce nehrají žádnou roli. Jenže právě na konec října připadají v Česku volby a vláda by ráda stihla rozběhnout projekt ještě před nimi. ČSSD to slíbila v programu, Bohuslav Sobotka si tak na poslední jednání vlády minulý týden vyžádal průběžnou zprávu o tom, jak si projekt stojí. Finální součástkou svého díla by se před volbami rád pochlubil i Andrej Babiš.

Kdo totiž dosud o smysluplnosti EET pochyboval, pro toho může být šance na novou škodovku nebo milionovou výhru před volbami důležitou vzpruhou. Ti, kterým permanentní dohled nad každou hotovostní transakcí vadí, se naopak budou muset smířit s dalším utahováním šroubů, se kterým navíc bude státu pomáhat každý, koho zajímá slibovaná výhra.

Je to zadarmo

Loterie, pro kterou je už vybraný název Účtenkovka, je nachystána tak, aby nikdo z účastníků nic neplatil a do slosování se dostal velmi pohodlně. Postačí stáhnout si do mobilu speciální…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].