Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Společnost

Vítězové a poražení

Jak skončila vládní krize

Bohuslav Sobotka • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Bohuslav Sobotka • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Bohuslav Sobotka se stal nečekaně jednoznačným vítězem ve střetu s Milošem Zemanem a Andrejem Babišem. Vláda zůstala, premiér také a Babiš je venku. Z dlouhodobého hlediska to přesto může znamenat Sobotkovu prohru, protože pro většinu veřejnosti to nebude zcela srozumitelný střet. Naznačují to volební modely zveřejněné společností Median a CVVM, kde ČSSD oslabila a Babiš zůstal na svém. Trend ale ukazuje, že sociální demokraté oslabovali už delší čas, takže problém je spíše jinde než ve vypuzení šéfa ANO z vlády. Z dlouhodobého hlediska však minulý týden uzavřený střet pomohl společnosti zásadním způsobem.

Zemanova nevyužitá šance

Andrej Babiš je štika, je to dravec v jinak klidném rybníce, o kterém si myslí, že ho nemůže ohrozit. Od prvních úvah o vstupu do politiky v roce 2011 až do letošního května, tedy celých šest let, svým způsobem Babiš jen vítězil. Kombinace štěstí a umu ho vedla od jedné vyhrané politické bitvy k další.

Tomu se pomalu začala přizpůsobovat politická scéna, ale i veřejnost. Pokud někdo nemá vyzývatele, který by se mu rovnal, je lepší být na straně silnějšího, říkali si mnozí. Sobotka tento obraz naboural. Babiš byl rozhodností premiéra evidentně zaskočen a několik dní mu trvalo, než se zorientoval a začal stavět funkční obranu. Nepomohlo mu ani spojenectví se Zemanem, respektive mu spíše ublížilo, protože hulvátství prezidenta zaskočilo i jeho voliče. Když to celé shrneme, dnes už všichni vidí, že Babiš je také zranitelný a ohrozitelný.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].