Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

My? Vždycky uprostřed

Jüri Ratas • Autor: Milan Jaroš
Jüri Ratas • Autor: Milan Jaroš

Estonsko bude následujícího půl roku vést Evropskou unii. Ne zrovna v nejsnazších časech – rozbíhají se jednání o brexitu, a i když ve francouzských volbách nevyhrála Marine Le Pen, která je k EU otevřeně nepřátelská, hlasů zpochybňujících Unii je dost. Třeba i ze zemí visegrádské čtyřky, Česko nevyjímaje. „I vaši politici se zavázali, že chtějí Unii, a to silnou Unii. Jejich slovu věřím,“ říká estonský premiér Jüri Ratas.

R: Jak by podle vás měla vypadat budoucnost EU? Šéf Evropské komise Juncker představil pět scénářů.

JR: O tom se teď baví celá Evropa. Jsme teprve na začátku brexitu, po britských volbách v červnu budeme moudřejší. Já hlavně věřím, že v EU zůstane 27 států. Nepotřebujeme žádný další odchod. Je to otázka, zda v Unii věříte, či nevěříte. A já věřím, že všech 27 zemí chce být uvnitř Evropské unie. Cítil jsem to velmi silně v Římě, při oslavách založení Evropského společenství.

R: Ale být v EU může znamenat více věcí. Může to být volnější Unie, nebo těsněji semknutá. Jaká Unie je Estonsku bližší?

JR: Jednotná Unie. Ale když uvidíme, že některé státy chtějí dělat víc, tak to bude možné. Je to otázka rozhodnutí. Na začátku devadesátých let naši lídři rozhodli, že Estonsko vstoupí do EU. Estonsko chce být vždy v centru EU.

R: V centru znamená ve skupině, která dělá co nejvíc?

JR: Ano. Vždy.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].