Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Kouzlo dílčího vítězství

Po krveprolití na Maj­danu a ruské válce proti Ukrajině cítil aktivista Zorjan Kis podobně jako tisíce dalších Ukrajinců, že musí udělat něco, čím alespoň symbolicky přispěje ke krví vydobyté svobodě. Nápad, který dostal, vypadal nekomplikovaně: přejmenovat nejdelší kyjevský bulvár, jenž do té doby nesl název po bolševickém revolucionáři Ivanu Lepsem, na třídu Václava Havla.

Někdejší český prezident pro Kise představoval ideál demokrata, který byl ochotný obětovat svoji vlastní svobodu v boji proti totalitě. „Je pro nás zdrojem síly,“ říká Kis. Jenže pak se věci zadrhly. Ne všichni byli myšlenkou nadšeni. Město Kyjev loni vypsalo referendum, v jednu chvíli se ale hlasy začaly rychle překlápět v Kisův neprospěch.

Ukrajinská kontrarozvědka zjistila, že část hlasů byla zfalšována ruskými trolly. Další hlasy proti Havlovi se pak zřejmě rekrutovaly z tábora jednoho dlouholetého starosty Kyjeva v komunistické éře. Havel to měl každopádně hodně nahnuté. Kis ale zahájil urputnou přesvědčovací kampaň a ve finále svůj nápad prosadil.

Bulvár, který je známý svými bílými a růžovými kaštany, tedy od července 2016 zdobí i slavnostní cedule s tváří Václava Havla a obligátním nápisem, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Po čase ji někdo porýpal, ale visí. A tak je to dnes na Ukrajině se vším. Věci se mění klopotně – a často to nedopadne.

Na Západě je zvykem dívat se na tuto zemi jako na rozvrácený zkorumpovaný stát, kterému vládnou oligarchové. Takhle Ukrajinu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].