Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Lže Trump, nebo bývalý šéf FBI?

Tvrzení prezidenta podrývá jeho celoživotní přesvědčení, že na slovech nezáleží

Se slovy byl Donald Trump většinu svého života dobrý kamarád. S jejich pomocí vybudoval svoji firmu, dramaticky vylíčil své úspěchy, přikrášlil svoje výsledky. Neméně důležité bylo, že se dokázal vymluvit ze svých neúspěchů a skrýt své problémy. Ze skla a oceli postavil mrakodrap o padesáti osmi patrech, v jeho podání má ale podlaží šedesát osm. Ve skutečnosti vlastní na Manhattanu byt o rozloze kolem 1000 m2 podle něj je ale třikrát větší. Trump vždycky používal slova chytře a extravagantně tak, aby dobře sloužila jeho záměrům. Svou metodu nazývá „pravdivou nadsázkou“, a ona často pravdivá není. Až dosud ale dobře fungovala.

Bílý dům si dobře uvědomuje vážnost obvinění, podle něhož prezident Trump požádal tehdejšího ředitele FBI Jamese Comeyho, aby ukončil vyšetřování Michaela Flynna. Proto také vláda obvinění vehementně popírá. A třeba je toto obvinění skutečně falešné.

Vláda se ale musí potýkat s tím, že v očích veřejnosti se celá záležitost stává klasickým případem tvrzení proti tvrzení – pokud tedy neexistuje nahrávka. Na jedné straně stojí James Comey, uznávaný státní úředník, o němž se ví, že se dokázal postavit moci. I když mají jeho kritici pocit, že v uplynulém roce učinil několik nesprávných rozhodnutí, většina věří tomu, že je poctivý a přímý. Na druhé straně stojí Donald Trump.

Prostě to zní dobře

Reportéři deníku The Washington Post Glenn Kessler a Michelle Ye Hee Lee tvrdí, že Trump „se s fakty potýká nejvíce ze všech politiků, jaké…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].