Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Zneuctění zvyků

Vyhazov šéfa FBI nás varuje před větším nebezpečím

Činnost Donalda Trumpa jako prezidenta jsem se snažil hodnotit spravedlivě. Pochválil jsem ho, když do vysokých funkcí jmenoval schopné lidi, a vyjádřil jsem mu podporu, když jeho politika vypadala solidně a rozumně (přestože mě za to některé kruhy kritizovaly). Pod povrchem však neustále číhá jiný aspekt jeho prezidentství, který se občas ukáže v plné nahotě. A to se stalo minulý týden. Donald Trump velkou částí své rétoriky a mnohými svými činy představuje nebezpečí pro americkou demokracii.

Americká konstituční demokracie je nejstarší na světě. Přežila zkoušky časem a vytvořila možná nejúspěšnější společnost v dějinách lidstva. Zemi však teď od ostatních neodlišuje to, jak je demokratická, ale spíše opak. Americká demokracie má řadu pojistek, jejichž účelem je zabránit akumulaci a zneužívání moci kterýmkoli jednotlivcem nebo skupinou. V tomto systému však zeje jedna díra: prezident.

Už zůstaly jen dvě omezující síly – soudy a média.

V roce 1977, při slavných rozhovorech s Davidem Frostem, pronesl Richard Nixon výrok, který se týkal Watergate a který se od té doby posměšně cituje. Řekl: „Když to dělá prezident, pak to není ilegální.“ Nixon byl chytrý právník a pozorný čtenář ústavy. Měl v podstatě pravdu. Prezident stojí de facto nad zákonem. Koneckonců, podléhá mu i ministerstvo spravedlnosti. Donald Trump odmítá dodržovat určitá etická pravidla, nechce se oddělit od svého podnikatelského impéria; deníku The New York Times řekl:…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].