Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

S odpady plýtváme

Ivo Kropáček
Ivo Kropáček

Společnost EKO-KOM, která má v Česku na starosti sběr a recyklaci obalů, oznámila, že Češi jsou se svými téměř 45 vytříděnými kilogramy na osobu v Evropě premianti. V unijním srovnání jsou důslednější pouze obyvatelé Belgie. „Obaly ale nejsou všechno, s odpady pořád plýtváme,“ říká Ivo Kropáček, expert na odpadové hospodářství z Hnutí DUHA.

Respekt: Odpovídají ta optimistická čísla realitě?

Ivo Kropáček: EKO-KOM založili velcí výrobci obalů, je to pro ně ekonomicky výhodný model. Firma má monopol, takže dlouhodobě je tu jistý problém s tím, že žádná jiná data než právě od EKO-KOM prostě nemáme. Ale i tak se dá říct, že co se týče obalů – z plastu, skla, papíru či kovu –, tuzemský systém funguje velmi dobře.

R: Takže jsou Češi zruční recyklátoři?

IK: Obaly tvoří jen zhruba třetinu všeho odpadu. Velmi podobnou část odpadů tvoří bioodpad, dohromady je jejich součet osmdesát procent. A právě v bioodpadu jsme naopak podprůměrní a především západ Unie těžko doháníme.

R: Jak to, že si s obaly umíme poradit, a s bioodpadem ne?

IK: Model EKO-KOM není přenositelný – nelze po pěstiteli brambor chtít, aby se podílel na recyklaci bramborových slupek. V Česku je extrémně levné skládkování. Je snazší házet odpad z kuchyně do kontejneru na smíšený odpad a pak to odvézt na skládku nebo spálit. Přitom z kompostování vzniká cenné…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].