Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Mileniální růž

V kabince módního řetězce: Tahle růžová? Juuuuupííí. A tohle růžové? Uuuuuui. A tamten? Ten růžový, ju? Jůůůů. Ne, nebylo to žvatlání dvou přítelkyň. Byla to generační výpověď. Růžová je totiž barva doby. Je to barva oblečení, křesel, tapet a domácí jahodové zmrzliny. Je to barva mileniální generace a jejího světonázoru. Získala podle toho už i přezdívku. Millennial pink.

Ne každá růžová je ale mileniální růžová. Není to losos a není to grapefruit. Ani meruňka, ani žužú. Není to barbína, a už vůbec to není dopravní růžová z reflexních pásek. Je to všechno a nic z toho, meruňkovo-jahodový losos zavázaný růžovou mašlí. Pro ty systematičtější, nejvíc se tomu blíží odstín 13–1520 ze vzorníku Pantone zvaný růženín (rose quartz).  Ten Pantone vyhlásil barvou roku 2016 a letos se k ní přidala barva 13–1404 světlá svída (pale dogwood) – ať už to znamená cokoli. Od té doby nejenže nepřešla, ale rozmohla se v módě i designu.

Analytici mají vysvětlení, proč žijeme v éře „růženínového všeho“ - jak to označil módní server Fashionista. Růžová je příjemná, slušivá a zdravá. Je nevinná a milá; i Trump a Zeman na růžovém pozadí vypadají jako něco voňavého z drogerie. Zároveň mileniální generace zná její ujařmující moc: generace děvčátek strávily dětství v růžových punčocháčcích jako v okovech a generacím chlapců byla zapovězena. Jenže tohle rozdělení světa na růžovou a bleděmodrou část je už k smíchu. Mileniální růžová má tedy v sobě i trochu ironie, je to barva postrozkošná. „Způsob,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].