Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Nechceme se bránit?

Proč tak vadí Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Chystá se cenzura internetu? Miloš Zeman a část politické reprezentace odmítají vznik centra, jež má bojovat proti teroristům působícím na internetu, a to právě s odkazem na hrozbu cenzury. Je to překvapivá reakce od politiků, kteří jinak volají po všech možných aktivitách určených pro „boj s terorismem“. Možná se obávají, že by v této síti mohli uvíznout i oni, protože hlavní zbraní v kyberprostoru je manipulace. Smysl institucí by se ale neměl posuzovat podle toho, komu se líbí a komu ne. Má tedy nové centrum smysl?

Útoky bez hranic

Aby se o válkách začalo mluvit jako o světových, musí zasáhnout více zemí, a to na více kontinentech. A i když si to nechceme či neumíme přiznat, nacházíme se v jedné z nich. Nemá podobu, jakou známe z 20. století, protože se vede prostřednictvím internetu. Jako prvotní virtuální výstřel v této válce můžeme brát okamžik, kdy Islámský stát začal kvalitně natáčet své brutální popravy zajatců nebo ničení dobytých historických měst, aby tím zasel strach i tisíce kilometrů daleko a zvětšil tak paniku u svých protivníků.

Když na to reagovala média rozumnou taktikou, tedy nevysílat tato videa a nestát se tak spoluviníkem, přesídlili teroristé na sociální sítě. Založili tisíce falešných účtů a sdíleli svá videa tímto kanálem.

Jakmile se přesvědčili, že to působí, stalo se neodmyslitelnou součástí každého útoku – i v Evropě – zachycení teroristické události na videa. Případně spolehnutí se na nahrávky svědků událostí. Ani tady se však…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].