Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Sobotkovo nečekané obrození

Podaří se udržet otevřený politický systém?

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Málokdy se politikovi stane, aby udělal velkou chybu, ze které se následně vyklube nečekaná výhoda. Bohuslav Sobotka patřil minulý týden k těm šťastnějším. Nejdříve podal demisi, protože už měl afér kolem Andreje Babiše dost, a byl připraven odejít, pokud tak vezme šéfa ANO s sebou. Situace se ale začala vyvíjet tak, že se mohl stát jedinou obětí. Z politického hrobu, kde mu už mnozí zahrabávali špičky nohou, ho ale paradoxně vysvobodil prezident Miloš Zeman. Tak moc se těšil, že se konečně Sobotky zbaví, že jej chtěl odvolat dřív, než se premiér sám vysloví. Tím vrátil premiéra do hry, která je zajímavější a důležitější než kdy dřív.

Babišovy nahrávky

Během několika uplynulých dní se rozehrálo hned několik šachových partií, kde se nerozhoduje o ničem menším než o podobě zdejšího politického systému. Proto je třeba všechny tahy sledovat ostražitě a nepodléhat emocím.

Na počátku všech událostí stojí Andrej Babiš a jeho dluhopisové aféry. Ministr financí má pravdu, že jsou vůči němu všichni ostražitější a kritičtější. Je také pravda, že Babiš není odsouzen ani obviněn za podvody s dluhopisy, a může se ukázat, že prostě jen chytrácky šetřil na daních, což je pak problém v rovině morální, a ne trestní.

Všechno to platí, ale Babiš sklízí, co zasel. Do politiky vstoupil s prázdným obviněním všech, že jsou zloději, podvodníci a korupčníci. Neměl důkazy a obviňoval jednoho za druhým z nejhorších možných přečinů. Nemůže se divit, že teď zažívá to samé, navíc na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].