Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Sobotkova cesta za zrcadlo

Zákulisí nejdramatičtějšího týdne českého premiéra

Bohuslav Sobotka • Autor: Milan Jaroš
Bohuslav Sobotka • Autor: Milan Jaroš

Říká se jim cenné papíry, ale vzít je do ruky nejde. Slavné korunové dluhopisy, u kterých začal současný rozkol ve vládě, si nelze ani nikde prohlédnout. Jsou to jen jedničky a nuly v počítači na pražské burze, kde je má Andrej Babiš uložené, podobně jako se nechávají peníze v bance.

Když do nich dal v letech 2013 a 2014 půldruhé miliardy korun, málokdo se nad tím pozastavil. A nikoho ani nenapadlo, že jednou tyto virtuální papírky smetou sedmnáct ministrů v čele s premiérem. Přesně tak to minulý týden vypadalo, než se kvůli stejným papírkům zase všechno změnilo.

Pět slov

Složitý příběh s dluhopisy by neměl ani zdaleka tak zničující sílu, nebýt pěti slov pronesených minulé úterý na Českém vysokém učení technickém. Premiérovi je řekl prezident Miloš Zeman na společné ceremoniální akci u příležitosti otevření nového kyberinstitutu. Zeman se Sobotkou běžně nemluví, Sobotka proto tuto akci vyhodnotil jako dobrou příležitost ověřit si, co může od svého někdejšího politického učitele nyní čekat.

Po setkání se Zemanem měl Sobotka naplánovanou mimořádnou tiskovou konferenci, kde chtěl oznámit, jak dál naloží se svým vicepremiérem Babišem. Ministr financí hraje, jak známo, v příběhu dluhopisů ústřední roli. Jde o to, zda jejich prostřednictvím krátil daně a zda s takovým podezřením na krku může dál stát v čele úřadu, který je za vybírání daní odpovědný. Premiér byl přesvědčený, že odpověď na první otázku zní ANO a na druhou NE, a i proto se chtěl svého ministra…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].