Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Nechám se pohřbít v obalu na desku

Kytarista a zpěvák Thurston Moore bere rokenrol jako leitmotiv svého života

Thurston Moore • Autor: Profimedia, TEMP Shutterstock
Thurston Moore • Autor: Profimedia, TEMP Shutterstock

Rokenrol umí být živelný i akademický, ale v základu to pro mě je a vždy byla duchovní hudba,“ vysvětluje Thurston Moore po telefonu do karlínské redakce ze svého londýnského bytu, proč se rozhodl albovou novinku pojmenovat Rock n Roll Consciousness – tedy Rokenrolové vědomí, které podle něj přemosťuje rovinu spirituální s rozumovou. „Není to tak odvážná myšlenka. Zrodil se přece z gospelu, který se zpíval po kostelích,“ dodává Moore, který desku v jednom bývalém kostele natočil.

Očarovaný newyorskou scénou přelomu sedmdesátých a osmdesátých let založil se třemi dalšími spoluhráči Sonic Youth. Skupinu, která přinášela myšlenky a postupy soudobé klasiky i výtvarné a literární avantgardy do syrového prostředí punkových kapel. Rock v jejich podání získal podobu umělecké disciplíny, o což Sonic Youth se vší vážností usilovali po celých třicet let své existence. Často se chovali jako estéti nebo kurátoři a ušlapali cestu podobně smýšlejícím muzikantům. Živelnost punku a pokoušení možností kytarového zvuku spojili s uhrančivostí minimalismu i hlukové improvizace, přitom se nikdy úplně neodcizili písňové formě.

Tyto ambice si uchovává i sólová tvorba Thurstona Moorea, do níž se pustil po rozpadu Sonic Youth a rozvodu s Kim Gordon, manželkou i spoluhráčkou. S novou, už dobře sehranou londýnskou kapelou na čerstvém albu oslavuje kytarovou hudbu jako leitmotiv života. Koncertně u nás desku představí 6. července na festivalu Rock for People, o den později se objeví na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].