Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

DŮM

Pálenice z Javornice

David Voverka je známý jako úspěšný podnikatel, zakladatel kurýrní služby Messenger. Teď se vydal novým směrem. Ve vesnici Javornice poblíž Bavorova postavil palírnu, kde chce vyrábět ovocné destiláty. Pro radost a stylově. Opravil za tím účelem starý statek i s hospodským sálem, vše postaru, za použití starých materiálů i postupů. Na dvorku má kamennou dlažbu, uvnitř fošny z kostelního krovu. Ke statku je dostavěný současný domek – ona palírna. Celek může sloužit jako příklad precizní, přitom zdrženlivé rekonstrukce. Navrhlo studio ADR.

ČLOVĚK

„Boží! Rajdění na kolobkách budovama Svitu se skvělýma výstavama, kávičkárys na terásce v Light Housu, vernisáže s dobrým vínem a pouliční designové instalace. Klobouček.“

Hodnocení návštěvnice loňské akce Zlín Design Week na FB. Další ročník probíhá tento týden, snad bude zas klobouček.

VĚC

Kopie ikony

Frakta je nákupní taška – ikona. Navrhli ji designéři-sourozenci Marianne a Knut Hagbergovi a Ikea ji prodává od roku 1996. Teď ovšem stejnou kabelu nabízí luxusní módní značka Balenciaga – je také tak modrá, ale z jemné kůže a za cenu kolem padesáti tisíc korun. Ikea se nezlobí. Naopak. Vyjádřili se, že jsou „velmi polichoceni“.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].