Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Šifra mistra Trumpa

Cesta českého prezidenta za novým vládcem Bílého domu se komplikuje

A teď jeden osobní názor.
A teď jeden osobní názor.

Žádný český prezident během jednoho roku nenavštívil tři nejmocnější muže světa. Miloš Zeman si to stanovil jako prioritu, kterou chtěl zúročit v probíhající předvolební kampani. Kdyby se mu letos skutečně podařilo podat si ruku se svým americkým, ruským a čínským protějškem, mohl by se prezentovat jako státník, který dělá úspěšnou diplomacii. Právě na tohle téma měly být všechny cesty zaměřené.

Ambiciózní plán se ale teď nečekaně zkomplikoval, a to přímo v nejdůležitějším místě. Američané Hradu oznámili, že v dohledné době se Zemanovou návštěvou nepočítají. Prezidentovi lidé se však nechtějí vzdát a dál usilovně vyjednávají.

Sorry jako

Původně to měla být schůzka na téma židovského hřbitova v Prostějově. K šéfporadci premiéra Vladimíru Špidlovi se kvůli tomu na 10. dubna objednal politický rada americké ambasády v Praze James Merz se svojí kolegyní Beth Fernald. Američané se o situaci v Prostějově zajímají. Část náhrobků z tamního židovského pohřebiště, které město za druhé světové války zlikvidovalo, dláždí dvorky místních, ti se jich odmítají vzdát a sepsali petici proti snahám amerických organizací místo bývalého hřbitova pietně upravit. Merz se ptal na možnosti řešení a nabízel pomoc při vyjednávání.

O setkání s americkým prezidentem – jakýmkoli – Zeman velmi stojí.

Později, tvrdí zdroje Respektu z diplomatických kruhů, se rozhovor stočil od Prostějova na další vnitropolitická témata. Během debaty se Špidla své…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].