Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Mám sílu, bolest i radost

Rapper Kendrick Lamar hledá na albu DAMN. východisko z pochybností a protikladů

Kendrick Lamar • Autor: REUTERS
Kendrick Lamar • Autor: REUTERS

Jeho příběhy se zrodily na ulici a na ulici se také vrátily. Kendrick Lamar vyvedl hip hop z mantinelů žánru a postaral se o jeho celospolečenskou rezonanci. „Budeme v pořádku. Slyšíš mě? Rozumíš mi? Budeme v pořádku,“ zněl refrén jeho skladby Alright. Píseň adresovaná afroamerické komunitě se v roce 2015 stala neoficiální hymnou hnutí Black Lives Matter, novodobým hlasem emancipace podobně jako We Shall Overcome. Protestující si ji zpívali při demonstracích v Chicagu, Clevelandu, New Yorku nebo Oaklandu.

Deska To Pimp a Butterfly se songem Alright byla upřímným výrazem dobývání a nalézání hrdosti – a je logické, že se záhy po vydání Lamar stal oblíbeným umělcem prezidenta Obamy. Lamar se kromě nadšených recenzí dočkal i toho, že na něj bylo naloženo břímě mluvčího komunity a jeho tvorba posloužila jako základ pro nejeden univerzitní kurz či politický komentář. Aktuální, nabroušené a precizní album DAMN. však ukazuje, že rozhodně nechce hrát roli někoho, kdo zná odpovědi a má recepty.

Mírný optimismus alba To Pimp a Butterfly je pryč stejně jako vzpomínky na Obamu. S novým prezidentem v úřadě se dostavila skepse a deziluze, že emancipační aktivity ustanou. Podobně se Lamar obrací i k sobě samému, k rozporům každodenní existence, k hledání rovnováhy mezi pýchou, sebevědomím a pokorou, k napětí mezi mediální realitou a tou v ulicích. Kde dřív hledal nadějí, nyní mistrovsky artikuluje pochybnosti. Proto tu jsou vedle sebe skladby pojmenované…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].