Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Jsem národní vůle

Prezident Erdoğan dokončil revoluci

Teď už je Turecko v rukou jediného muže. Prezident Recep Tayyip Erdoğan přehodil výhybku ve směřování země, pryč od mnohdy nedokonalé, nestabilní, ale ve svých ambicích demokratické a prozápadní republiky. Nyní se nezadržitelně ubírá směrem k režimu, který známe ze současného Ruska.

Je to škoda, a to nejen kvůli pragmatickým geopolitickým zájmům Západu. Definitivně se rozplynula naděje, k níž se v prvních deseti letech Erdoğanovy vlády upínali turečtí liberálové i většina seriózních evropských médií včetně Respektu. A to, že se Turecko vedené islamistickou politickou stranou AKP může stát místem smíření islámu a demokracie a vzorem pro sousední blízkovýchodní region. Nakonec je to naopak: model vlády silného muže se od arabských sousedů přesouvá i k Bosporu.

Nerovné podmínky

Půlka Turecka by s tímto hodnocením nesouhlasila. Upřímně věří, že si předminulou neděli v referendu o ústavní změně odhlasovali skutečnou demokracii. Příští roky však ukážou, že se mýlí a podceňují význam nezávislých institucí i nebezpečí koncentrace moci. Okolnosti konání referenda naznačují, že prezident Erdoğan již nedopustí, aby byl u voleb poražen.

V zemi platí výjimečný stav, po loňském neúspěšném vojenském převratu panuje vypjatá nacionalistická atmosféra, kritici Erdoğana jsou z nejvyšších vládních míst i médií označováni za vlastizrádce nebo pomocníky teroristů. Mediální pokrytí předvolební kampaně pak bylo zcela jednostranné. The Economist cituje výzkum, který v březnu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].