Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Schovej stehýnka

Žežulička zakukala, by se každá dívka česká cudně oblékala a nikomu nic neukazovala. Kuku, kuku, nekoukej, kluku. Málo se ví, že právě báseň Žežulka připisovaná Elišce Krásnohorské, někdy též Sofii Podlipské, publikovaná poprvé v almanachu Skromné (o)děvy, dala vzniknout novému trendu. Ženy české, oblečte se. Jistěže, dlouho vám říkali, ať nosíte mini s tangy a že je vaší vlasteneckou povinností být sexy kočky a líbit se každému junáku. Ale teď přichází nová móda a s ní nadnárodní obrození. Nová žena je oblečená jako z vyšší dívčí. Modest fashion, modest chic, skromná či též zdrženlivá móda, to jsou límečky, dlouhé rukávy a sukně pod kolena, jak to měla ráda Eliška se Sofií.

Ale není to jen inspirace minulostí. Souvisí také s nárůstem vlivu muslimek na módu. Mipsterky (muslim plus hipster) a hidžábisti (hidžáb plus fashionista) již vytáhli nosočistopleny. A mávají starým stereotypům: už nechtějí být schované v pytli. Módní firmy jim vyšly vstříc: od Dolce & Gabbana po H&M a Uniqlo nabízejí cudné, a přitom módní oblečení včetně pokrývek vlasů v různých cenových kategoriích. Cestu jim ukazuje Vogue. Z módní bible je teď módní korán, začala vycházet edice Vogue Arabia.

Ovšem i celá západní popkultura se oblékla. Zpěvačka Rihanna v roce 2014 přebírala cenu pro módní ikonu od CFDA (Rada amerických módních návrhářů) oblečená v róbě, která byla tak upnutá a průhledná, že skoro nebyla. V roce 2016 si na předávání jiné módní ceny za svůj návrh bot oblékla…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].