Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kontext, Společnost

Parkageddon

Jak zamezit dopravním zácpám, znečištění a rozrůstání měst? Nedovolte lidem parkovat zadarmo!

Automobilový ráj. 
(ilustrační foto) • Autor: Milan Jaroš
Automobilový ráj. (ilustrační foto) • Autor: Milan Jaroš

I kdyby nová centrála Applu, kterou firma buduje v Kalifornii, nebyla „nejlepší kancelářskou budovou na světě“, jak se Steve Jobs holedbal v roce 2011 krátce před svou smrtí, bude na ni velkolepý pohled. Hlavní budova připomíná létající talíř s otvorem uprostřed. Z velkých, jemně zaoblených oken se budou zaměstnanci dívat do lesa, sestaveného ze sedmi tisíc pečlivě vybraných stromů. Jako kdyby nějaké high-tech bytosti přistály na panenské planetě.

K tomu však bohužel patří i parkoviště. Pro 14 tisíc zaměstnanců chystá Apple skoro 11 tisíc parkovacích míst. Mnohá auta se schovají pod hlavní budovu, ale většina se jich namačká do dvou obrovských garáží na jihu. Když k parkovacím místům připočteme silnice a nájezdy, po nichž se k nim auta dostanou, jasně se ukáže, že Apple vyhrazuje obrovské plochy pro stojící vozidla. V nové centrále bude 318 tisíc čtverečních metrů kanceláří a laboratoří. Parkoviště zaberou 325 tisíc čtverečních metrů.

Apple staví 11 tisíc parkovacích míst ne proto, že chce, ale proto, že Cupertino, předměstí, kde nová centrála stojí, to vyžaduje. Cupertino má pro každou budovu určité požadavky. Například developer, který hodlá postavit bytový dům, musí pro jeden byt vyhradit dvě parkovací místa, z toho jedno kryté. Rychlým jídelnám město předepisuje pro tři židle jedno parkovací místo. Bowlingová herna musí mít na jednu dráhu sedm míst plus jedno pro každého zaměstnance. U sousedů Cupertina platí podobné předpisy. S takovým přebytkem parkovacích míst,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].