Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kontext, Politika

Osm není nekonečno

Kdo jsou nečekaní vyzyvatelé mocného maďarského premiéra

Co všechno byste
chtěli změnit?
(Mítink v debrecínském
klubu Kosár) • Autor: Milan Jaroš
Co všechno byste chtěli změnit? (Mítink v debrecínském klubu Kosár) • Autor: Milan Jaroš

Barnabás Kádár má naspěch. Na smluvenou schůzku přiběhne, za hodinu a půl zase po rychlém rozloučení zmizí. V mezičase rychle mluví a hází do sebe jídlo. Je mu pětadvacet let a na první pohled působí tak, jak popisuje svoje povolání: „junior manažer evropských projektů v nadnárodní firmě“ – tedy košile s límečkem vykukující zpod svetru, krátký sestřih, hladce oholený, plynná angličtina. To doplňují skončená studia mezinárodních vztahů v domovské Budapešti a v nizozemském Leidenu.

Ambiciózní mladý muž, jenž se popisuje jako „celoživotní blázen do politiky“, by teď správně měl být na stáži v některé z unijních institucí a před sebou mít když ne zářivou, tak alespoň solidní kariéru bruselského úředníka. Tak to ostatně až do loňského září bylo, půl roku pracoval v kanceláři jednoho z maďarských europoslanců, pak půl roku asistoval v Evropské komisi. Ale vloni na podzim se do Maďarska vrátil, „zhruba o devět let dřív, než jsem původně plánoval“, říká. Vzal práci ve velké firmě, ale jen na šest měsíců. Musí našetřit nějaké peníze, než se v květnu začne plně věnovat svému cíli: z gruntu změnit svoji rodnou zemi.

V Budapešti právě probíhají protivládní protesty. V ulicích demonstrují desetitisíce lidí, kterým se nelíbí, že premiér Viktor Orbán chce ze země vyhnat úspěšnou mezinárodní univerzitu. Je však téměř jisté, že premiérovu domácí pozici to neohrozí. Vedle toho roste Viktoru Orbánovi nenápadný protivník, který má daleko troufalejší cíl. Porazit stranu zdánlivě neotřesitelného premiéra, která zemi vládne sedm let prakticky bez opozice, ve volbách. A jeho samotného navždycky poslat do politického důchodu. Hnutí Momentum je čerstvé zjevení maďarské politiky a Barnabás Kádár je jeho typický člen. Byl u toho, když před dvěma lety vznikalo, a až donedávna se staral o databázi členů, takže s pobavenou přesností popisuje, jak na tom jejich spolek je – v současnosti má 142 členů, jejichž průměrný věk je 25,8 roku. Pozorovatelé současné maďarské politiky se shodují na jedné na první pohled nepravděpodobné věci – jestli má někdo alespoň malou šanci rozkývat pozici maďarského autoritáře, jsou to právě oni.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].