Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Laciný pád hejtmana Zimoly

Co potopilo populárního politika, kterému už jižní Čechy začínaly být malé

Kdo chce chalupu, ať zvedne ruku. (Jiří Zimola uprostřed) • Autor: Matěj Stránský
Kdo chce chalupu, ať zvedne ruku. (Jiří Zimola uprostřed) • Autor: Matěj Stránský

Nechce se věřit, že strmá politická dráha Jiřího Zimoly by měla skončit právě tady. Jeho nový dům na Lipně vypadá vkusně a precizně, ale svými proporcemi a okolím v ničem nenaplňuje představu o nemovitosti, kvůli které by přední politik chtěl riskovat celou svou dosavadní kariéru.

Horská chalupa, kterou pro Zimolu staví jeho podřízený z jihočeského nemocničního holdingu, zabírá v přehuštěném rezidenčním rezortu jen malou plochu pod sto čtverečních metrů. Voňavou šumavskou louku nebo uklidňující výhled do krajiny by tu návštěvník hledal marně. Stavba samotná se jeví jako regulérní rodinný dům, materiály i úroveň zpracování vypadají zvenčí prvotřídně, ale bezprostřední okolí sráží celkový dojem o několik pater dolů.

K plotu je to přes úzký pás trávy jen pár kroků, na hladinu Lipna v údolí může majitel kvůli husté zástavbě vidět leda z podkroví. Z boku je navíc objekt namáčknutý k úzké silnici, po které každou chvíli projíždí do hor autobus, kamion nebo kvílící čtyřkolka s vlekaři a s nákladem koloběžek pro první jarní návštěvníky nedalekého horského střediska. Jedno úzké parkovací místo mezi chatou a silnicí je tentokrát prázdné.

„Viděla jsem ho tu tak dvakrát. Konečně hezký chlap v politice, a teď je s ním konec,“ lituje padlého hejtmana jeho sousedka. Kvůli eskalující aféře s domem Zimola minulý týden oznámil konec na postu šéfa kraje. Nejde totiž jen o jednu nemovitost – lapálie s domem bude nakonec možná jen dílčí, byť chytlavou a symbolickou epizodou v divočejším…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].