Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Už vás tu nechci. Váš Viktor

Vyhazovat protivníky by nemělo být tak snadné

Viktor Orbán má příručku autoritářských vládců načtenou. Po ovládnutí médií, státních institucí a po zničení opozice se teď chystá na poslední ostrov, který nemá pod svou kontrolou. Středoevropská univerzita (CEU), financovaná finančníkem Georgem Sorosem, kterou chce z Budapešti vystrnadit pomocí účelového zákona, je nejviditelnější symbol a kapitální kousek. Pokud si chtěl také otestovat, jak se jeho pokusům vzepře maďarská veřejnost, může být zatím spokojený.

Šlechetnost až na konec

Vytvořit obraz nepřítele, který neškodí jen Orbánovi, ale přímo samotnému Maďarsku, je pro tamního premiéra vyzkoušená a úspěšná taktika. V jeho prvním funkčním období to byla levicová opozice. Takový nepřítel už dnes ale nedává smysl, opozice je v Maďarsku skoro bez významu. Teď přišly na řadu „cizí nelegitimní vlivy“. Tedy Brusel a nevládní organizace se svými sponzory zpoza maďarských hranic. Kdo je pro ně, je proti vlasti a národu, říká vláda. A zosobněním všeho tohoto cizího a zlého je v Maďarsku už několik měsíců George Soros, podporující přes své mezinárodní nadace a fondy (nejen) maďarské nevládky.

CEU je mezinárodní směsice, její absolventy by jedni označili jako otevřené, vzdělané lidi přísahající na západní hodnoty, druzí za kosmopolitní unifikovanou elitu přísahající na přežilý světový řad. Viktor Orbán patří mezi ty druhé a v CEU mu vyrůstají protivníci. Samotná existence této školy v Budapešti posledních let je vlastně anomálie, stejně jako je v celomaďarském ohledu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].