Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Tohle je obchodní válka

Staré členské země Unie chtějí chránit svůj trh před levnější konkurencí z východu

Vaše nízké mzdy jsou nám ukradené, ale zůstaňte s nimi prosím doma. Tak by se dal přeložit vzkaz směrem na východ od německých a francouzských úřadů v už rok trvající „kamionové válce“. Na tamních dálnicích policie kontroluje řidiče českých kamionů (a nejen je, ale i všechny kolegy ze zemí bývalého východního bloku), spočítá hodiny, které řidič na území jejich státu strávil, a vyžaduje potvrzení, že za ně řidič dostal německou či francouzskou zákonnou minimální mzdu. Pokud tomu tak není, může zaměstnavatel dostat i likvidační několikamilionovou pokutu. Francouzští policisté vyžadují navíc překlad všech dokumentů do francouzštiny.

Němci i Francouzi tvrdí, že jen chtějí, aby se o spediční zakázky v Unii soutěžilo férově. A ptají se, jak mají jejich dopravní firmy soupeřit s východní konkurencí, když ta má o tolik nižší náklady a netlačí ji k zaměstnancům štědré sociální zákony jako v bohatších státech. Na druhé straně bývalé železné opony, včetně Česka, panuje shoda: takhle prostě funguje Evropská unie a volná soutěž, o nic nezákonného nejde.

Nově se k Německu a Francii přidalo také Rakousko – a zaznívají hlasy, že zde nenápadně začíná obchodní válka, která může Evropské unii uškodit víc než mnozí hlasití populisté. Záležet bude na Evropské komisi. A na tom, jak zareaguje východní větev konfliktu.

Jenom projíždíme

„V Německu a Francii je před volbami. Chápu to jako vzkaz, že tamní politici se perou za zájmy vlastních firem, takže si myslím, že po volbách ten…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].