Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kdybych byl prezidentem…, Společnost

Svět má být barevný

Petr Pánek
Petr Pánek

Co bych dělal jako prezident? Úvaha o tom, jakým prezidentem bych být chtěl a co bych dělal, je důležitější a složitější, než jakým bych být nechtěl a co bych rozhodně nedělal. Ostatně vymezit se třeba oproti tomu současnému není zase takový problém.

Tak předně bych využil skutečnosti, že prezident u nás nemusí být až tak manažerem (jako předseda vlády nebo ministr), nemusí se věnovat operativě a každodenním problémům, složitostem řízení státu a udržení jej v chodu. To dává velké možnosti.

Zaměřoval bych se na směřování naší země, její pevné ukotvení a důstojnou roli ve společenství demokratických států sdílejících hodnoty, ze kterých vychází i naše země. Neméně důležitým úkolem je také tyto hodnoty srozumitelně definovat a popularizovat. Výrazně bych se zapojil do upevňování svazku evropského společenství, jelikož jeho rozpad považuji za největší bezpečnostní riziko této země a tohoto regionu. Že společenství nefunguje dobře, že má mnoho šrámů, které si vesměs sami vytváříme, to ještě neznamená, že bychom jej měli rozbíjet.

Dále by to byly vztahy mezi lidmi. Vyhlásil bych nekompromisní boj intoleranci, předsudkům všeho druhu, rozsévání strachu a nenávisti, snažil bych se o maximální míru empatie a vzájemného pochopení, naslouchání si a respektu, bez čehož se naše společnost řítí do katastrofy. Svět má být barevný, uniformita ohlupuje, vytváří apatii a uzavřenost. Roli prezidenta vidím v otupování hran a sjednocování než v rozdělování společnosti a nálepkování…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].