Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Půjdeme až do Štrasburku

Rodina Čecha, který zemřel v Británii po potyčce ve fast foodu, se nechce smířit s osvobozujícím rozsudkem pro útočníka

Adéla Makarová • Autor: Matěj Stránský
Adéla Makarová • Autor: Matěj Stránský

Britský soud zprostil obžaloby britského občana Raymonda Sculleyho, který loni ubil řetězem jednatřicetiletého Čecha Zdeňka Makara. Dostali se do potyčky poté, co si měl Makar dělat legraci z jednoho z jeho přátel. I když se Čech snažil situaci uklidnit, Sculley na něj, jak ukázaly bezpečnostní kamery, zaútočil řetězem. Makar zemřel v důsledku silného krvácení. „Chci, aby vražda bratra byla potrestána,“ říká jeho sestra Adéla Makarová.

Co ve vás soudní verdikt vyvolal?

Vůbec jsem to nečekala. Cítím totální vztek. A velké zklamání. Počítala jsem, že to bude kvalifikováno jako vražda, nebo alespoň neúmyslné zabití. Ne že vrah bude puštěn na svobodu.

Soud argumentoval, že šlo o nutnou sebeobranu. Nepřesvědčily ho ani záběry z kamer, které ukazovaly, že tím, kdo útočil, byl Raymond Sculley. Čím si to vysvětlujete?

Nebyla jsem přítomná na výsledný rozsudek, ale celý týden předtím. Soud probíhal standardně, nic nenasvědčovalo tomu, že to dopadne tak, jak to dopadlo. Nerozumím tomu.

Jak se během přelíčení choval Raymond Sculley?

Mluvil zbrkle a lživě. Řekl, že uhodil bratra jen jednou, ten upadl na zem, stačil se otočit a ještě ho nějak ohrožoval. Tak to ale nebylo. Můj bratr spadl mrtvý na zem během patnácti vteřin poté, co ho Sculley udeřil. Na jeho zádech navíc byly jasně viditelné známky po opětovném bití řetězem.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].