Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Společnost

Pravda vyděsí

Hloupějším rozsudkem snad ani soud s třemi členy skupiny Ztohoven skončit nemohl. Ačkoli se do toho soudkyni Šárce Šantorové viditelně nechtělo, rozdala minulý týden aktivistům šestiměsíční podmínky za to, že při své známé diverzní akci vyměnili nad Pražským hradem prezidentskou standartu za rudé trenky. Nechtělo se jí do toho kvůli tomu, že už je dvakrát osvobodila, ale vyšší instance jí rozsudek vždycky vrátila k přepracování. A to by se podle ní stalo i teď.

Pošlapání střechy, rozstříhání praporu a zejména výsměch hradnímu pánovi je tedy odteď trestným činem. Soudy mají vést k výchově a nápravě odsouzených, čili by se nyní mělo od Ztohoven očekávat, že už nikdy nebudou lézt tam, kam se nesmí, a nebudou si dělat legraci z toho, komu to sahá na majestát. Tohle však určitě nečeká ani žalobkyně Zuzana Beňová, která svou kolegyni Šantorovou tlačila ještě k vyšším trestům. Leitmotivem činnosti Ztohoven je přece vzdor vůči „systému“. Ať už si pod tím slovem představíme cokoli, hledají slabá místa v pravidlech, která jsme si jako společnost nastavili, napadají je a pomocí nich se snaží dokázat, že jsme to tady celé postavili na vodě.

A co teď Ztohoven z nejvyšších míst, na jejichž směšnost upozorňují, slyší? Akce proti Miloši Zemanovi sice podle soudkyně nikomu neublížila ani nic neponičila do té míry, aby kvůli tomu musela mít trojice zápis v trestním rejstříku. Ale stejně je k němu odsoudila. Čili ačkoli neudělali nic špatného, holt už tu máme takovou dohodu, že stejně…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].