Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Nikulina za uprchlíka na Krym

Za kulisami diplomacie se hraje napínavá partie o vydání ruského hackera

V zákulisí politiky se svádí tvrdý boj o údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina, který byl loni v říjnu zadržen v Praze. Podle informací Respektu z diplomatických kruhů Rusko sdělilo české straně, že když Nikulina nevydá, zkomplikuje to pro ni několik důležitých případů. Jde o lidi, kteří se v Rusku delší dobu ukrývají před českými soudy. Praha žádá o jejich vydání, zatím ale marně. A tlačí i Američané, kvůli Nikulinovi už za zavřenými dveřmi jednali s členy vlády.

O ruského občana Jevgenije Nikulina, zatčeného na žádost americké FBI, nyní usilují dvě velmoci – USA a Rusko. USA ho viní z narušení své národní bezpečnosti a je tam na něj vydán zatykač kvůli podezření, že se vlomil do počítačových sítí společností LinkedIn, Dropbox a Formspring a zcizil z nich data sedmdesáti sedmi milionů uživatelů, mezi něž patří i řada vlivných lidí. Rusové o vydání žádají kvůli několik let starému trestnému činu, který až dosud nechávali bez povšimnutí, a zdá se, že v žádosti jde hlavně o to dostat hackera do bezpečí.

Američané i Rusové kolem Nikulina vyvíjejí mimořádné diplomatické úsilí. Pro FBI je důležitý především proto, že se domnívají, že by je mohl přivést na stopu dalších hackerů, kteří byli loni zapojeni do napadení e-mailů představitelů Demokratické strany před tamními prezidentskými volbami. Což je stále vyšetřováno. A pro Rusy je zřejmě důležitý z přesně opačného důvodu – aby nepromluvil.

Američané opakovaně oslovili zdejší politiky, včetně ministrů. V…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].