Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Trump může napravit zdravotnický systém

Měl by se ale vrátit ke svým dřívějším postojům

Nedávný debakl republikánů ve snaze zrušit Obamovu reformu zdravotnictví by se nakonec mohl proměnit v příležitost. Znovu ukázal, jak je americký zdravotnický systém složitý a zároveň nejdražší a nejméně výkonný ve vyspělém světě. Kdyby se ale Donald Trump vrátil ke svým vlastním názorům, jež jsou v této věci překvapivě inteligentní a ucelené, mohl by selhání legislativců využít ke skutečné nápravě amerického zdravotnictví.

Pravice pochopitelně předpokládá, že zdravotnictví by fungovalo nejlépe na principech volného trhu nebo alespoň volnějšího trhu. Platí to ostatně pro většinu zboží a služeb. Ekonom a pozdější držitel Nobelovy ceny Kenneth Arrow ale v roce 1963 nabídl vysvětlení, proč právě v této oblasti trhy svou funkci plnit nemohou. Tvrdil, že v tomto případě existuje obrovská nerovnováha mezi mocí a informovaností nakupujících a prodávajících. Když vám prodavač nabízí konkrétní televizor, můžete si snadno vybrat jiný nebo prostě odejít. Pokud však lékař trvá na tom, že potřebujete určitý lék či zákrok, je mnohem méně pravděpodobné, že jeho radu odmítnete. Arrow také ještě připomíná, že lidé nemají pocit, že by zdravotní péči vůbec potřebovali, dokud skutečně neonemocní – a pak jí naopak potřebují hodně.

Všechny vyspělé ekonomiky světa tento argument v podstatě přijaly, protože všechny zavedly nějakou formu státem řízené zdravotní péče. Podívejte se na 16 zemí, které se řadí před Spojenými státy na žebříčku Indexu ekonomické svobody sestavovaném konzervativním…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].