Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Koruna k dobru

Češi budou mít brzy levnější eura, ale ne o moc

Pohyby koruny sleduje bedlivě, ale na setkání s šéfy centrální banky toho moc nenamluvil. Radek Rozsypal jen tiše pozoroval situaci, s uklidňujícím vědomím, že sám už má dávno všechno pěkně vyřešené.

Rozsypal je finančním ředitelem podniku TOS Varnsdorf, prosperující továrny v zapomenutém koutě na severu republiky, ze které za sto let vyrostl největší český výrobce obráběcích strojů. Zdejší objemná zařízení, na kterých se pak vyrábějí třeba ramena do bagrů nebo lisy na kakao, kupují v 85 procentech případů zahraniční firmy – a platí v cizích měnách, což je důvod, proč Rozsypal musí nynější dění v centrální bance hlídat.

Začátkem března s potěšením přijal pozvání do Ústí nad Labem na debatu s guvernérem ČNB Jiřím Rusnokem, aby si přímo poslechl, co na jaře banka chystá. V dnešní době jde o zvlášť cenné informace. ČNB už delší dobu říká, že na jaře přestane s oslabováním koruny a zruší práh na úrovni 27 korun za euro, pod který se koruna nepodívala od listopadu 2013. Česká měna tak po dlouhé době zase začne svobodně plout. Po uvolnění stavidel se čekají výkyvy v obou směrech, a to možná už velmi brzy. Postupem času by ale kurz měl zpevnit zpátky do dnes zakázaného pásma pod 27 korun za euro, s dalekosáhlými důsledky pro celou ekonomiku.

Rozsypal kvůli tomu stojí v posledních měsících před ošemetným rozhodnutím – stejně jako další exportéři, na nichž je česká ekonomika závislá. Právě kvůli nim se koruna v roce 2013 oslabovala – dostali jistotu, že za svoje vydělaná…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].