Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Eva jde do světa

Následující řádky mají dodat odvahu eurohujerům

Na otázku výzkumné agentury Eurobarometer, jaký byl přínos Římské smlouvy pro budoucnost Evropy, odpovědělo 58 procent Čechů, že „pozitivní“, a 22 procent „negativní“. Skóre 58 : 22 dokumentu, z něhož se postupně vyvinula dnešní Evropská unie – to je z české perspektivy vřelé ocenění. Hodnotíme-li to ale v celoevropském kontextu, mají Češi nejzápornější pohled ze všech členských společností Unie. Méně „negativních“ hlasů dali na otázku Eurobarometru dokonce i Britové, kteří jsou přitom už na cestě ven.

I když se evropští výzkumníci neptali na obecný vztah k členství v EU a odpovědi tak dost možná ovlivnila neznalost dokumentu z roku 1957, faktem je, že výrazně pozitivnější roli Římské smlouvě přisoudili i Maďaři (73 procent), Poláci (71 procent) a Slováci (64 procent). Je tedy jasné, že čísla odrážejí spíš obecný vztah k evropskému spolku než k jeho zakládající smlouvě. A o to právě jde.

I ty, Olympe

Poláci a Maďaři mají posledních několik let euroskeptické vlády a vedou s EU ostré spory. Přesto obyvatelé obou visegrádských zemí považují EU víc za svoji než my. Strukturou ekonomiky a i nynější vládou je přitom Česko víc proevropské než zbytek visegrádu – a také než Velká Británie. Českou populací to ale nijak neprostupuje.

Důvodem je nulová proevropská debata v Česku. Od výsměchu a nekonečných stížností na „bruselské byrokraty“ za vlád ODS jsme se dostali k současnému evropskému tichu. Na českém poli chybí strana s jasnou proevropskou politikou a agendou,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].