Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Haišman míří do Kosova

Hlavní konstruktér české migrační politiky bude pokračovat jako diplomat

Jinde a jinak. (Tomáš Haišman) • Autor: Profimedia, MFDNES + LN
Jinde a jinak. (Tomáš Haišman) • Autor: Profimedia, MFDNES + LN

Je to docela paradox. Dlouholetý ředitel azylové a migrační politiky na ministerstvu vnitra je známý svými tvrdými slovy na adresu válečných běženců. V brzké době se ale zřejmě stane nejvyšším zástupcem českého státu v zemi, která se zrodila z války a stala se symbolem uprchlictví v Evropě devadesátých let. Vysoký úředník Chovancova úřadu Tomáš Haišman se podle informací Respektu stane šéfem české ambasády v kosovské Prištině.

Že má šedesátník Haišman zájem zakončit svoji kariéru na diplomatické misi, informovalo před časem několik médií. Tehdy se spekulovalo zejména o místu velvyslance v Černé Hoře. Haišman to však odmítl se slovy „mluvilo se o jiné destinaci a nebyl to post velvyslance“. Podle našich informací z prostředí diplomacie má jít o místo vedoucího velvyslanectví v Kosovu na úrovni chargé d’affaires, nikoli ambasadora.

Zdánlivě nesrozumitelné slovíčkaření skrývá politický střet. Formálně nižší diplomat, chargé d’affaires, vykonává v praxi tu samou práci jako velvyslanec. K jeho jmenování však stačí v českém ústavním pořádku podpis ministra zahraničí, zatímco jmenování velvyslance musí svým podpisem stvrdit premiér a prezident. Protože však Miloš Zeman, na rozdíl od české vlády, neuznává stát Kosovo – mluví o něm jako o „islamistické teroristické diktatuře financované narkomafií“ –, nikdy by, jak potvrzuje jeho mluvčí Jiří Ovčáček, nejmenoval žádného velvyslance pro Kosovo. Hlavou české ambasády v Prištině je proto nyní chargé d’affaires a diplomat s touto…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].