Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Ukažte mi okamžitě ty fotky

Rekonstrukce: Proč se zvrtla zpravodajská operace v Chovancově ulici

Milan Chovanec a Tomáš Tuhý • Autor: ČTK
Milan Chovanec a Tomáš Tuhý • Autor: ČTK

Ministr vnitra Milan Chovanec je stále přesvědčen, že ho možná sledovali agenti Vojenského zpravodajství, a zvažuje svolání nové schůzky u premiéra. Ministr obrany Martin Stropnický sledování popírá a za ním stojí i poslanecká komise, která kontroluje práci Vojenského zpravodajství. Do vysvětlení události, při níž ochranka ministra vnitra zadržela kousek od Chovancova služebního domu fotografujícího agenta armádní tajné služby, jsou dnes v Česku zapojeny asi dvě desítky lidí, včetně šéfů tajných služeb, policejního prezidenta, poslanců a ministerského Výboru pro zpravodajskou činnost. Z kuloárních informací je cítit obava, že věc hrozí mezinárodní ostudou.

Zavolejte šéfa

Informace o události i událost sama jsou klasifikovány jako přísně tajné a oficiálně se dozvíme jen minimum. Respektu se ale podařilo z řady rozhovorů a indicií poskládat příběh, jehož věrohodnost nám potvrdilo několik zdrojů.

První březnový den vyslalo Vojenské zpravodajství (VZ) mladého, ale poměrně zkušeného operativce na jednoduchou misi. V Praze 6, v oblasti, v níž sídlí několik velvyslanectví, měl pořídit fotografie. Čeho a proč nevíme. Mladý muž byl vybaven legendou i krycími doklady. Kdyby ho někdo náhodou kontroloval, měl se vydávat za studenta architektury, který se snaží nafotit detaily nutné pro svou magisterskou práci. Nikdo z VZ ale netušil, že mladý muž se kvůli svému úkolu bude zároveň pohybovat blízko vily ministerstva vnitra, kterou používá Milan Chovanec.

Při fotografování…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].