Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Nájem pro každého

Vláda po letech schválila zákon o sociálním bydlení

Husarský kousek se povedl ministryni práce Michaele Marksové (ČSSD). Minulý týden protlačila vládou zákon o sociálním bydlení, o jehož potřebnosti se v Česku mluví už dvacet let, několikrát za minulých kabinetů dokonce vznikal, ale snaha vždy vyšuměla. Teď Marksové – navzdory tomu, že hnutí ANO bylo jinak spíš proti – pomohly hlasy dvou jeho ministrů, Roberta Pelikána a Dana Ťoka.

Pro pět tisíc dětí

Podstatou zákona je, že stát se musí postarat o lidi v bytové nouzi a nabídnout jim byt. Lidí v bytové nouzi je přitom rozhodně víc než 25 tisíc obyvatel (pětina z toho jsou děti) ubytoven, kteří většinou žijí ve špatných a nedůstojných podmínkách. Druží se k nim také obyvatelé azylových domů, mládež opouštějící ústavy či ti, kdo jsou úplně bez domova na ulici.

Pomoc by se ale měla týkat také některých chudých lidí, kteří sice žijí v nájemním bytě, ale platí za něj víc než 40 procent ze svých příjmů. Obecně se dá mluvit o seniorech, lidech se zdravotním postižením, samoživitelkách a samoživitelích či o rodinách s dětmi. Nezisková organizace Platforma pro sociální bydlení, která zákon dlouhodobě prosazuje, spočítala, že jednotlivec by se do systému sociálního bydlení dostal přibližně s čistým příjmem do 12 tisíc korun měsíčně, samoživitel s malým dítětem při příjmu do asi 16 tisíc korun, dva dospělí se dvěma dětmi při příjmu zhruba do 26 tisíc korun.

Odhady, kolik takových lidí v Česku je, se pohybují mezi dvěma sty tisíci a půl milionem. Část z nich by ale zřejmě…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].