Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial, Redakce

Na křižovatce

Ve hře jsou jak varianty hlubší integrace Evropy, tak scénář, který míru propojení kontinentu vrací o desítky let nazpět

Autor: Globe Media /  Reuters
Autor: Globe Media / Reuters
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

„Ocitli jsme se na křižovatce. Ztratili jsme v EU základní konsenzus o tom, že chceme více a hlouběji spolupracovat, a ztratili jsme v Evropě jednoznačné názorové těžiště,“ říká v hlavním tématu tohoto čísla šéf lidové strany v Evropském parlamentu Manfred Weber. Nečte se to snadno. Zapojení do Evropské unie se stalo základní ideou porevolučního směřování Česka, střelkou kompasu, která ukazuje cestu k naší svobodné, bezpečné a blahobytné budoucnosti.

O krizi evropského spojenectví se mluví už pár let a stále častěji. Většinou však šlo o spíše obecné proklamace politiků určené hlavně domácím nespokojeným voličům. Až teď předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker zcela vážně otevřel debatu o tom, že kurz EU se může zcela zásadně změnit. Ve hře jsou jak varianty hlubší integrace, tak scénář, který míru propojení kontinentu vrací o desítky let nazpět.

Pro naši budoucnost je to zásadní téma, a rozhodli jsme se proto pátrat, co si o něm čeští politici a experti myslí. Chceme zůstat v EU? Chceme ji změnit? A jak vlastně? Odpovědi na tyhle otázky si přečtete v článku Silvie Lauder a Tomáše Lindnera. A protože někdy je dobré připomenout si kořeny, doplňujeme téma textem Kateřiny Šafaříkové o tom, jak se vlastně zrodily základy evropského společenství – přesně před šedesáti lety v Římě.

Ve středu vyjde náš další, v pořadí již devátý speciál. Věnuje se aktuálnímu fenoménu dezinformací a falešných zpráv a na přípravě jsme si dali záležet. Kromě některých starších textů k tématu obsahuje řadu nových – třeba esej Martina M. Šimečky o pravdě nebo reportáž Silvie Lauder z Londýna, kde si o fenoménu falešných zpráv povídala s novináři například z The Economist, Financial Times, The Daily Telegraph či serveru BuzzFeed.

Myslíme si, že časopis by se mohl hodit školám k mediální výchově. Proto jsme v našem e-shopu pro vás otevřeli možnost zakoupit ho konkrétní vybrané škole.

Vážené čtenářky a vážení čtenáři,

příjemné čtení vám přeje

Petr Třešňák,
zástupce šéfredaktora

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 12/2017 pod titulkem Na křižovatce