Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…
Aneta Sklenářová • Autor: Picasa
Aneta Sklenářová • Autor: Picasa

Přestože se prezidentem země stane vždy jen jeden člověk, už v době příprav prezidentské kampaně lze vidět, kolik úsilí a lidí za budoucím prezidentem stojí. A ani v době výkonu jeho funkce by to nemělo být jiné.

Dobrý prezident není člověk, který do funkce vstupuje s představou, že on je tím vyvoleným. Dobrý prezident je člověk, který ví, že existují i vzdělanější lidé, a umí se těmito lidmi obklopit. Pokud prezidenta předběhne jeho vlastní ego a s ním spojená touha po moci a úspěchu, je to problém.

Prezidentská funkce je pro mě zástupná služba. Funkce prezidenta nenabízí prostor pro realizaci pouze vlastních zájmů. K této funkci vedla cesta a budoucí prezident během ní získal odpovědnost k voličům, spolupracovníkům, své zemi. Takový člověk by měl reflektovat i zájmy těch, vůči kterým má odpovědnost.

Dobrý prezident by měl mít neustále na mysli fakt, že být hlavou státu je proces a on je pouze na určitý okamžik jeho součástí. Jen ten nejhorší prezident vstoupí do funkce skrze populistická hesla, za účelem slepé podpory rozvrátí společnost a odejde do důchodu, po mně potopa.

Prezident není tím vyvoleným.

Když přemýšlím, kterou z oblastí bych jako prezidentka nejvíce zdůrazňovala, bylo by to vzdělání. Věřím, že témata, jakým je například ekonomika, hýbou světem. Na poli hráčů nás posouvá blíže k těm nejsilnějším, ale nikdy jsem tuhle hru okem neviděla. Co však vidím, je každodenní život společnosti. Pokud ji chceme opravdu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].