Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci, Společnost

Vyučit se Vikingem

Dříve se člověk musel Vikingem narodit. Dnes se jím může stát – v Norsku, pravlasti kdysi obávaných válečníků, se stačí zapsat na Seljordskou vyšší odbornou školu, kde mají jednoroční obor s názvem Vikingové. „Pro mnohé jsou synonymem krvelačného válečníka. My studenty učíme, že takový pohled je jednostranný,“ říká Jeppe Nordmann Garly, vedoucí tohoto oboru.

Jdu vykovat meč. A pak upletu síť. (Jeppe Nordmann Garly, vedoucí oboru Vikingové) • Autor: Profimedia, New York Times
Jdu vykovat meč. A pak upletu síť. (Jeppe Nordmann Garly, vedoucí oboru Vikingové) • Autor: Profimedia, New York Times

Proč jednostranný?

Když studujeme vikingskou historii a kulturu, zjistíme, že je toho dost, čemu se od nich můžeme i v dnešní době naučit. Tím nemám samozřejmě na mysli pirátství. Vikingové byli velmi kreativní, řemeslně zruční a praktičtí, což je dáno drsným životem tady na severu. Uměli efektivně řešit problémy: například jak se zateplit pomocí nahřátých svršků a vlny, takže s sebou nemuseli tahat těžké kožešiny. Nebo jak vykovat lehký meč…

Dobře, ale kvůli tomu je člověk nezačne vnímat jako mírumilovné řemeslníky namísto bezohledných loupeživých mořeplavců.

To je právě ten omyl: většina Vikingů se živila zemědělstvím, rybářstvím, zabývali se řemesly, šili si oblečení. Když si přečtete vikingské ságy nebo jejich historii, zjistíte, že tam panoval výjimečný způsob vládnutí, kdy každá vesnice měla svého náčelníka-jarla, který byl přímo podřízen králi. Válečníci a piráti samozřejmě taky existovali, ale byla jich menšina – většina Vikingů možná nikdy nedržela meč v ruce.

Kdo se k vám hlásí?

Škola je pro většinu studentů mezistupeň mezi gymnáziem a vysokou školou, jsou to kluci a holky mezi 18 a 20 lety. Chtějí si prožít kus historie na vlastní kůži, naučit se, jak se co dřív dělávalo – rybářské sítě, učí se obrábět dřevo a kov tehdejšími postupy. Bojovat s mečem se neučí.

Musí znát historii?

Ne tak, jak si běžný člověk představí. Po studentech chci, aby si vše…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].