Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial, Redakce

Díky za nevládky

Nevládní organizace neparazitují na státu, pomáhají společnosti měnit se k lepšímu

Jeroným Tejc • Autor: Milan Jaroš
Jeroným Tejc • Autor: Milan Jaroš
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Jedním ze smutných projevů pokleslosti zdejší politické debaty v posledních letech jsou útoky na nevládní organizace. Štafetu nenávisti kdysi zvedl Václav Klaus proslulý odporem k občanské společnosti, za jeho časů šlo ovšem spíše o folklor kovaného ideologa pravice. S uprchlickou krizí a celkovou radikalizací společnosti se ale nevládky staly jedním z oblíbených terčů obránců tradičních hodnot podobně jako třeba intelektuálové, média nebo politická korektnost.

Pokušení naposledy neodolal neúspěšný kandidát na prvního místopředsedu ČSSD Jeroným Tejc, když minulý pátek v projevu na sjezdu strany prohlásil, že nevládky by neměly dostávat peníze od státu. Je to pozoruhodně nesmyslná rétorika. Nevládky neparazitují na státu, ve skutečnosti dělají spoustu práce za něj.

V tomhle čísle to dobře ilustruje rozhovor Kateřiny Mázdrové s ředitelem organizace Asistence, o. p. s., Erikem Čiperou (přečtěte si na str. 46–50). O to, aby lidé s postižením mohli žít co nejnormálnější, samostatný život, by se měl primárně starat stát. A pokud k tomu chybí ve společnosti potřební asistenti nebo tomu brání stávající zákony, je věcí politiků a úředníků, aby situaci změnili.

V Česku se o obojí stará „nevládkář“ Čipera (a řada jeho kolegů). Začal vozit politiky na vozíku po městě, aby si dokázali představit nástrahy života s handicapem. Rozjel velkou a viditelnou kampaň, která dokázala k asistování postiženým přitáhnout mladé lidi. A prolobboval do návrhu novely zákona o sociálních službách paragraf, který umožňuje asistenci proplácet do vyšších částek.

Nejen v sociálních službách, ale i v dalších oblastech jsou nevládní organizace nositelem společenských inovací a pomáhají společnosti měnit se k lepšímu. Samozřejmě občas může být jejich hlas příliš novátorský, snadno se s těžkopádným, účelovými zájmy ovládaným či konzervativním státem dostanou do sporu. Ale to určitě není důvod, proč by z nich měli politici dělat veřejné nepřátele a odstřihávat je od financí.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

příjemné čtení vám přeje

Petr Třešňák,
zástupce šéfredaktora

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 11/2017 pod titulkem Díky za nevládky