Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

V čekárně na život

Švédský písničkář Jens Lekman vypráví třicátnické příběhy s lehkostí a šarmem

Ožeň se nebo se neožeň. (Lekman) • Autor: Redferns via Getty Images
Ožeň se nebo se neožeň. (Lekman) • Autor: Redferns via Getty Images

Tak mi řekni, o čem to album je,“ navrhla Jensi Lekmanovi jeho přítelkyně, když panikařil, že nemá pro novou desku vhodný název. Zamyslel se: „Je o různých lidech, kteří jako kdyby seděli v čekárně a čekali, až jejich životy začnou. Pak najednou vyjde z ordinace sestra a vyzve je: Život se na vás teď podívá.“ Pohlédli na sebe s úsměvem a bylo rozhodnuto.

Ve skutečnosti je to ale trochu tak, že se spíš švédský písničkář umí důkladně podívat na život. Anglosaský svět poprvé oslnil průzračnými popovými melodiemi v polovině nultých let. Skládal je z pokleslých i grandiózních samplů, které doprovázel skvělými texty. Odpozorované a procítěné civilní příběhy plné vtipu a hořkosti v sobě nesly všeobecnou platnost, ačkoli pojednávaly o hemžení v mikrokosmu, kterým byl jeho domovský Göteborg. V tradici toho nejlepšího švédského popu Lekman propojil povznášející hudbu s depresivními texty a nejeden hudební server zařadil album Night Falls Over Kortedala mezi vůbec nejlepší desky, jaké v nultých letech vyšly. Pak ale jako kdyby Lekmanovi došel dech.

Life Will See You Now vychází po pauze, kterou poznamenala tvůrčí krize i nutnost pochopit, kým se člověk na prahu třicítky stává a o čem by měl zpívat. A Lekman vyšel z tohoto přerodu vítězně. Pokud byl dosud zdatný vypravěč a trochu sebestředný pozorovatel, na novince se ukazuje jako někdo, kdo umí skvěle naslouchat ostatním. Snaží se nejprve chápat, teprve poté začne psát písně, v nichž se obrovská lehkost potkává…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].