Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Plavat ke správnému břehu

Režisér Bohdan Sláma vstoupil se snímkem Bába z ledu do středního proudu

Bohdan Sláma
Bohdan Sláma

Když Bohdan Sláma v roce 2001 debutoval Divokými včelami, byl obratem pasován do pozice nového výrazného hlasu české kinematografie. Hlasu, který může relevantně znít i za hranicemi. Jeho druhý film Štěstí, který se v roce 2005 stal pátým českým nejnavštěvovanějším titulem (na sociální drama přišlo úctyhodných 190 tisíc diváků), toto postavení potvrdil. Ceny ze zahraničních festivalů i České lvy se sypaly.

Rodák z Opavy, který se na FAMU dostal přes ČVUT a od začátku měl image „svéráze“, se nikdy nezhlédl v pražském „intelektuálním světě“ a jako tvůrce z okraje točil o okrajích společnosti. Nejnovějším filmem Bába z ledu se teď ale zřetelně posunul do středního proudu. Z tvůrce, který měl díky propracovanému (aspoň v porovnání s místními kolegy) stylu a smyslu pro autenticitu podle dobových kritiků šanci něco znamenat v evropském kontextu, se stal režisér, jemuž je ve finále nejlépe v prostoru vymezeném českými hranicemi.

Zahnívající cibulák

Bába z ledu je Zuzana Kronerová, žena v důchodu, která žije pro své dva zhýčkané syny a podle představ zesnulého muže, jenž si potrpěl na dekorum, pod nímž to ale trochu hnilo. Setkání s otužilcem Broňou a jeho partou užívající si života ji vyvede z kruhu sebeobětování. Film se točí kolem tradičních témat všech Slámových filmů: (rodinných) vztahů a hledání identity. Ale, tady podobnost s jeho předchozí tvorbou víceméně končí. Bába z ledu je jiný typ filmu, než jakými na sebe režisér v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].