Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Hra Tuskem

Kolem prezidenta Evropské unie rozehrála jeho vlastní země prapodivnou partii

Koncem tohoto týdne by měli evropští lídři rozhodnout, kdo by měl být „unijním prezidentem“ pro následující dva a půl roku. Doteď jím byl bývalý polský premiér Donald Tusk a teoreticky vzato neexistuje moc důvodů, proč by neměl pokračovat: mezi většinou jeho evropských politických kolegů panuje shoda, že funkci vykonává dobře, je to výrazná osobnost a Unii a její politiky spojuje, nikoli rozděluje. V praxi tu jedna překážka přece jen je: jediný stát, kterému Tuskova opětovná kandidatura vadí, je jeho domovské Polsko.

Tusk je dlouholetým politickým soupeřem Jarosława Kaczyńského, který v současnosti se svou stranou Právo a spravedlnost (PiS) Polsku vládne – a Tuska nesnáší. Nese podle něj „přinejmenším morální“ vinu za zřícení vládního speciálu v roce 2010, při němž zahynul jeho bratr Lech, tehdy prezident. Až doposud měli polští komentátoři za to, že polská vláda, i když neochotně, Tuskovu kandidaturu podpoří. V neposlední řadě i proto, aby zdatného a relativně mladého politika udržela v Bruselu, kde je pro vládu PiS méně nebezpečný než ve Varšavě.

To už ale neplatí. Kaczyński Tuska v nedávném projevu tvrdě kritizoval, vlastně ho obvinil z vlastizrady, a polská vláda u svých unijních partnerů lobbuje za Tuskovo nezvolení.

Asi ne, pardon

Podle diplomatických zdrojů má ovšem Donald Tusk podporu všech ostatních států s výjimkou Maďarska, spojence současné polské vlády; podporují jej i Češi a Slováci, především však za ním stojí německá kancléřka Angela Merkel a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].