Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Žije ještě Pavel Hrůza?

V případu Čecha uneseného libyjskými džihádisty se objevila nová naděje

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Pro nezvěstného Pavla Hrůzu by tenhle rok mohl být rokem naděje. Letos na jaře to budou už dva roky od chvíle, kdy ho v Libyi unesla skupina ozbrojenců, a podobné případy ukazují, že únosci tohoto typu začínají o osudu rukojmích vyjednávat často až s velkým časovým odstupem. Není jasné, zda to tak nakonec bude i u Hrůzy, blízcí ale pořád chovají naději. Před čtyřmi měsíci se totiž objevila zpráva, že je stále naživu.

Mlčeti zlato

Informaci, že Pavel Hrůza není mrtev, ale že ho únosci drží někde na neznámém místě, má mít k dispozici rakouská cateringová firma VAOS, pro niž v Libyi pracoval. Tvrdí to zdroje Respektu z jejího okolí. Firmu prý údajně kontaktoval neznámý člověk prohlašující se za prostředníka a ohlásil, že Hrůza stále žije. VAOS se k věci staví zdrženlivě. „Tuto informaci nemůžeme potvrdit. Nemáme žádnou potvrzenou informaci, že je naživu, nebo že není,“ říká mluvčí společnosti Christian Wintersteiger. Jasné tak zároveň není, kdo ve firmě vzkaz přebíral a co společnost se zjištěním udělala – a neví to ani náš zdroj.

Překvapivá zpráva zatím nebyla doložena žádným nezpochybnitelným důkazem, například fotografií Hrůzy s čerstvým vydáním novin nebo jeho hlasovou či obrazovou nahrávkou. V prvních měsících po Hrůzově zmizení se na české straně pravidelně scházel tým složený ze zástupců policie, tajných služeb a ministerstva zahraničí, dnes již pravidelně nezasedá. Případ dál řeší tajné služby a ty nová zjištění nekomentují.

Podobně překvapivých momentů…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].