Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Školní stravování není pouhý  kšeft

Petr Tláskal
Petr Tláskal

Od ledna začala ve školách platit tzv. pamlsková vyhláška, školy smějí v bufetech a nabízet jen zdraví neškodlivé nápoje a potraviny. A bouří se, že to dětem nebude chutnat. „Dobrá a zdravá svačina, to není protimluv,“ říká Petr Tláskal, předseda Společnosti pro výživu a přednosta oddělení léčebné výživy FN Motol.

R: Stát prodloužil lhůtu, kdy bude při kontrolách rozdávat místo pokut rady, jak na zdravé svačiny. Ale není to celé skutečně moc narychlo?

PT: Může se to zdát trochu narychlo, ale to by se zdálo vždy, bez zásahu státu by se toho moc nezměnilo. Potravináři se logicky bouří, protože o tom přemýšlejí jako o kšeftu. Jenže o nutnosti změny se debatuje a ví mnoho let, až koncem loňského roku potravináři ustanovili platformu naslouchající zdravotníkům. Školní stravování zkrátka není běžné stravování.

R: Hlavním argumentem je, že si děti zdravé jídlo nebudou kupovat a raději si skočí pro kolu a oplatek. A že jsou limity pro cukry, tuky, sůl moc přísné.

PT: Limity, pokud vím, se budou ještě vyhodnocovat. Že si dítě koupí někde kolu a oplatek, to mu nikdo nezakazuje, ale školské zařízení by mu to nemělo usnadňovat. Tady jde o edukativní moment: děti se ve škole učí, že nezdravá výživa vede k nemocím, a o přestávce jim to nezdravé jídlo škola prodá v bufetu. To nejde.

R: A taky je tu strach, že dětem zdravé jídlo nebude chutnat, protože na ně nejsou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].