Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Před medvědem a sebou samými

Evropany v několika státech najednou čeká test jejich odolnosti

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Řekněme to rovnou: nezačal jednoduchý rok. Jsme jen jedno hlasování od možnosti, že v čele druhé největší země Evropy, jaderné mocnosti a stálého člena Rady bezpečnosti, stane politička, která svůj program vystavěla na zpochybnění dosavadního euroatlantického řádu. Marine Le Pen chce Francii vyvést z Evropské unie a vojenských struktur NATO, zavřít hranice země a místo klíčového partnerství s Německem se orientovat na Rusko. Momentálně ztrácí kandidátka francouzské krajní pravice na dosavadního favorita prezidentských voleb jednotky procent. Ale ještě než se souboj v květnu rozetne, čeká všechny Evropany jedno zahřívací kolo.

Německo až na prvním místě

Přijde v půli března, bude mít podobu parlamentního hlasování a odehraje se v Nizozemsku. Střídání u moci v této stabilní a blahobytné zemi obvykle nevyvolává nervozitu za jejími hranicemi, tentokrát je to ale jinak. Tajné služby řady států, mimo jiné Německa a Británie, už oznámily, že podle jejich analýz se Rusko chystá zopakovat svůj úspěšný vstup do americké prezidentské kampaně a hackerskými útoky a smyšlenými zprávami z jím řízených serverů ovlivnit hlasování v Evropě. A Nizozemsko, říkají představitelé kontrašpionáže, se má stát trenažérem, na kterém si Kreml vyzkouší postupy, jež pak během roku použije ve větším měřítku jinde.

Nizozemsko se jako cvičiště nabízí. Ruským dezinformátorům se podařilo už loni ovlivnit tamní referendum o ukrajinské asociační dohodě, když Nizozemci odmítli smlouvu o volném…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].