Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, V hlavě

Dýchejte!

Pomáhá to na depresi, stres a úzkost. Ale musíte vědět jak.

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Spotřeba léků na depresi v bohaté části světa raketově roste, neznamená to ovšem, že bychom s prášky byli kdovíjak šťastnější. Antidepresiva mívají nepříjemné vedlejší účinky a řadě lidí navíc nezabírají. Tahle skupina není malá a psychiatrům dělá největší starosti. Některé z těžkých pacientů dokáže zbavit utrpení psychoterapie, to ale trvá měsíce nebo spíše roky. Vědci z Pensylvánské univerzity na sklonku loňského roku publikovali nadějnou studii, jež ukazuje na jeden zdroj úlevy, který je po ruce okamžitě a celkem snadno – naučit se správně dýchat.

Stresovaný autopilot

O blahodárných účincích správného dýchání na psychiku se v medicíně mluví od sedmdesátých let, kdy se výzkumníci začali intenzivněji zajímat o léčebný potenciál východních meditačních technik. Americký kardiolog Herbert Benson, který jako první zkoumal meditující žáky indických mistrů v laboratoři, tehdy vydal bestseller TheRelaxation Response (Relaxační odpověď), v němž popsal, jak starodávné techniky vlastně na tělo působí.

Viděno očima západní vědy dokáže správně vyladěný dech, který k meditaci patří, aktivovat autonomní nervový systém nazývaný parasympatikus, jenž organismus zklidňuje a zpomaluje. Stručně řečeno – ke klidu se můžete záměrně prodýchat, když víte jak.

Dýchání je proces, který trochu připomíná řízení dopravního letadla. Většinu času běží na autopilota, ale kdykoli se nám zachce, můžeme řízení převzít a změnit rychlost, směr nebo výšku. Onen autopilot…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].