Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Kde máte ten převrat?

Útok pravice proti inkluzi je na sto honů cítit populismem

Populismus je jako nikotin nebo cukr – těžko se mu odolává. Zvlášť pokud jste předák chřadnoucí pravicové strany, šéf ODS Petr Fiala by mohl vyprávět. Minulý týden opět neodolal a přidal se k extremistům a TOP 09, kteří začali bít na poplach před plánem vlády na začlenění handicapovaných žáků do běžných škol, zvaným inkluze.

Fiala mezi kritiky vyniká, protože jako ministr školství před čtyřmi lety plány větší inkluze rozjížděl a obhajoval. Tehdy prohlašoval, že se má co nejvíc žáků účastnit normální výuky. Teď dospěl k názoru, že „pro inkluzi není jediný rozumný důvod“. „České školství má dobrou tradici a handicapované děti dokáže vzdělat a připravit na život,“ prohlásil Fiala v Blesku.

Inkluze se stala tématem, které nasálo něco z uprchlické debaty. Žádný argument jako by nebyl dost hloupý, pokud slibuje přinést hlasy bojácných voličů. Uprostřed uprchlické vřavy je svůdné plány zavánějící integrací a důrazem na rozmanitost označit jako podezřelé nebo rovnou nebezpečné. Bližší pohled přitom ukazuje, že se to celé opírá o mýty.

Příprava na život

Probuzení strážci českých škol mluví, jako by nás od září čekala revoluce. Z řečí odpůrců inkluze se zdá, že se školy otevřou zástupu postižených dětí, které budou ty „chytré“ akorát zdržovat, samy se přitom nenaučí tolik, co by se naučily ve starých dobrých zvláštních a speciálních školách. Učitelé se budou hroutit a ředitelé trpět pod diktátem předpisů. Přitom děti na vozíku, neslyšící či slepé jsou odpůrci inkluze…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].