Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Ostrované, zůstaňte!

Evropa se dohodla s Británií na reformách

Autor: REUTERS
Autor: REUTERS

David Cameron mohl v pátek před půlnocí poslat přes Twitter spokojený vzkaz domů na ostrovy: „Vyjednal jsem dohodu, která Velké Británii zajistí zvláštní status v EU.“ Znamená to, jak premiér později rozvedl, že země za kanálem nikdy nebude součástí evropského superstátu a nikdy nepřijme euro.

Ostatní Evropané přistoupili na „brzdu“, která má bránit příliš velké migraci z ostatních zemí EU. Britové za ni mohou v příštích sedmi letech zatáhnout ve chvílích „výjimečně vysoké imigrace“ – nově příchozím pak na čtyři roky zabrání v čerpání dávek. Mění se také pravidla pro vyplácení přídavků na děti imigrantů, které nežijí v Británii, ale v jejich rodné zemi. Budou napříště vyplácené nikoli podle britských standardů, ale podle životní úrovně země, kde děti žijí. Pro nově příchozí má toto nařízení platit hned po schválení příslušného zákona; pro migranty, kteří už si v Británii vydělávají, bude platit až od roku 2020. Jiné státy EU mohou toto opatření v budoucnu zavádět také.

Tyto dvě reformy nejvíce zajímaly Česko, které bylo na čtvrtečním a pátečním summitu mluvčím postkomunistických zemí. „Původní představa Británie o tom, že by úplně zrušila vyplácení dětských přídavků do zahraničí, byla nepřijatelná,“ citoval českého premiéra server iHNed.cz. Česko se podle Bohuslava Sobotky také zasazovalo o to, aby snížení dětských přídavků nebylo precedentem pro jiné sociální dávky, což se mu podle jeho slov povedlo.

Dále dojde ke změně evropských smluv, kde bude Británie výslovně…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].